Skip to main content

Pneumologie

Institutul RoNeuro, Cluj-Napoca, România

Pneumologia este specialitatea care se ocupă cu depistarea, diagnosticarea, tratarea şi recuperarea bolnavilor care suferă de boli ale aparatului respirator (de la viroze respiratorii, traheobronşite, bronşite acute sau cronice, pneumonii virale sau bacteriene, tuberculoza pulmonară, bronhopneumopatia obstructiva cronică, astmul bronşic, insuficiența respiratorie, fibroza pulmonară, sarcoidoza şi boli pulmonare interstițiale până la cancerul bronhopulmonar, patologia mediastinală sau tulburările respiratorii în timpul somnului).

Investigații

Poligrafia cardio-respiratorie

Poligrafia cardio-respiratorie nocturnă este o metodă de diagnostic utilă în stabilirea diagnosticul de sindrom de apnee în somn de tip obstructiv atunci când suspiciunea clinică este mare. Poligraful cardio-respirator este un aparat portabil, care este montat pacientului prin intermediul unor senzori, iar pacientul poate dormi la domicliu conectat la acest aparat.

Pe parcursul nopții sunt înregistrați parametrii necesari pentru stabilirea diagnosticului:

  • fluxul aerian (înregistrat prin canula nazală)
  • saturația oxigenului în sângele arterial şi alura ventriculară (pulsoximetrie)
  • sforăitul
  • efortul toracic
  • poziția corpului în timpul somnului

După înregistrare este necesară interpretarea traseului nocturn prin validare manuală de către medic.

Alegerea variantei terapeutice în cazul sindromului de apnee în somn de tip obstructiv se realizeaza în funcție de severitatea bolii ținând cont de indicele de apnee-hipopnee, de tabloul clinic şi de prezenţa bolilor asociate, implicând în acest fel colaborarea interdisciplinară (pneumolog, ORL, cardiolog, diabetolog-nutritionist etc).

Terapia nocturnă cu presiune pozitivă continuă (CPAP) aplicată prin intermediul interfețelor (maştilor) nazale sau oro-nazale, reprezintă tratamentul standard pentru pacienții cu SASO şi reprezintă terapia de prima linie care trebuie luată în considerare la această categorie de pacienți.

CPAP-ul acționează ca o atelă pneumatică care previne colapsul cailor aeriene, colaps care poate fi prevenit numai în situația în care nivelul presiunii CPAP este mai mare decât presiunea care a determinat colapsul cailor aeriene. Presiunea CPAP care să mențină caile respiratorii deschise se stabileste prin titrare nocturnă în timpul poligrafiei într-o noapte următoare celei diagnostice.

Succesul terapiei cu CPAP este influențat de interfața pacient-aparat, respectiv masca nazale sau oro-nazale care diferă ca model, mărime şi se adaptează în funcție de pacient.

Terapiile alternative care fac referire la igiena somnului, scăderea ponderală, exercițiul fizic sau chirurgia ORL (însa nu în formele severe de SASO) nu trebuiesc neglijate şi trebuie luate în considerare pentru un tratament complex al pacientului cu sindrom de apnee în somn de tip obstructiv.

Spirometrie

Probele funcţionale respiratorii sunt utilizate pentru a evalua funcţia pulmonară. Testele relevă cât de mult aer pot reţine plămânii, cât de repede puteţi deplasa aer în sau din plămâni, şi capacitatea plămânilor de a transferă oxigen în şi elimina dioxidul de carbon din sânge.

Spirometria este cea mai comună probă funcţională respiratorie, non-invazivă, care măsoară volumele de aer inspiratorii, a volumelor de aer expiratorii, precum şi cât de repede poate fi expirat aerul din plămâni.

Spirometria este utilizată pentru a diagnostica o serie de boli pulmonare, cum ar fi astmul, boala pulmonară obstructivă cronică (BPOC) şi alte condiţii care afectează respiraţia. Spirometria poate fi, de asemenea, utilizată periodic pentru a verifica eficacitatea tratamentului în anumite boli pulmonare cronice.

În timpul testului pacientul va respira într-un tub flexibil care este ataşat la un spirometru, având montat un clip de nas pentru a opri fluxul de aer prin cavitatea nazală.