Skip to main content

Endocrinologie

Institutul RoNeuro, Cluj-Napoca, România

Endocrinologia se ocupă cu diagnosticarea și tratarea bolilor sistemului endocrin: afecțiuni tiroidiene, hipofizare, adrenale, gonadale și perturbări ale metabolismului calciului (osteoporoză, osteomalacie).

Patologia endocrină este complexă, iar diagnosticul necesită analize specifice (dozări hormonale, investigații imagistice).

Tulburările hormonale determină modificări asupra altor aparate și sisteme (nervos, cardiovascular, osos, muscular), iar diagnosticarea precoce este imperioasă în prevenirea unor repercusiuni de gravitate medie sau severă.

Investigații endocrinologice

Ecografia tiroidiană

Ecografia tiroidiană  este o metodă de explorare prin intermediul ultrasunetelor a structurii glandei tiroide. Este nedureroasă, neinvazivă, neiradiantă, nu necesită anestezie sau o pregătire prealabilă a pacientului și este lipsită de riscuri.

Prin examinarea ecografică tiroidiană se pot evalua mărimea, structura și vascularizația parenchimului tiroidian, și se pot identifica leziuni localizate (nodului, chisturi) sau modificări difuze de la acest nivel. În cazul prezenței nodulilor tiroidieni, este posibilă diferențierea dintre nodulii benigni și cei care necesită exporare suplimentară prin biopsie. De asemenea, se poate monitoriza evoluția nodulilor: modificarea numărului, dimensiunilor sau a structurii acestora. Ecografia tiroidiană permite și decelarea ganglionilor limfatici măriți patologic din zona gâtului.