Skip to main content

Kinetoterapie

Institutul RoNeuro, Cluj-Napoca, România

Kinetoterapia reprezintă o formă de terapie ce are ca principal mijloc de intervenție exercițiul fizic terapeutic. Are o deosebită utilitate în reeducarea neuromotorie în urma afectării sistemului nervos central și periferic, completând cu succes demersurile echipei multidisciplinare.

În urma evaluării funcționale pe care kinetoterapeutul o face, obiectivele planului de recuperare sunt stabilite de comun acord cu pacientul.

Planul de recuperare este individualizat și bazat pe nevoile reale ale pacientului.

Ședințele de kinetoterapie se desfășoară în regim individual, unde pacientul are parte de toată atenția kinetoterapeutului pe tot parcursul terapiei.

Proceduri

Terapia Vojta

Terapia Vojta are la bază metoda locomoției reflexe.

Conform Societății Internaționale de Vojta, metoda Vojta se poate folosi cu succes într-un spectru larg de afecțiuni:

  • tulburări de mișcare ca urmare a paraliziilor cerebrale
  • pareze periferice (pareze de plex brahial)
  • tulburări neuromusculare (neuropatii, miastenii, miopatii)
  • tulburări de statică vertebrală (cifoze, scolize)
  • displazii de șold

Reflexoterapia plantară

Reflexoterapia este o terapie naturală și sigură care îi conferă corpului energia de care are nevoie.

Se referă la o tehnică de aplicare a unei anumite presiuni usoare asupra zonelor reflexe din talpa sau palme, cu scopul de a produce o stare de relaxare profundă și în vederea stimulării proceselor de autovindecare.

Terapia craniosacrală

Tehnica craniosacrală, este o metodă foarte blânda de lucru cu corpul, care are ca scop îndepărtarea restricțiilor și a tensiunilor existente la nivelul țesutului conjunctiv, eliberând corpul și permițând o desfășurare normală și naturală a proceselor corporale, factor de care depinde sănătatea corpului uman.

Consiliere dezvoltare personală

Domeniul de dezvoltarea personală reprezintă cumulul activităților care îmbunătățesc conștientizarea, dezvoltarea talentelor și a potențialul uman, îmbunătățirea calității vietii personale și profesionale, contribuind la realizarea obiectivelor sau  aspirațiilor personale a celor  interesați să progreseze în plan individual sau colectiv.

Această formă de consiliere se diferețiaza de activitatea de psihoterapie, psihiatrie, consiliere psihologică prin prisma intensității și complexității scazute a problematicii clienților și a instrumentelor sau tehnicilor specifice de lucru care se bazează pe non-directivitate.

Masajul terapeutic

Masajul medical reprezintă una din procedurile des utilizate în practica medicală având rezultate benefice utilizate pe o sferă largă de patologii, de la cele neurologice, ortopedico-traumatice până la cele sportive.

De multe ori se întampla ca unele dureri articulare să fie cauza unor contracturi musculare și care pot fi ușor rezolvate cu ajutorul masajului imbinat foarte bine cu stretching și terapie manuală instrumentalizată.

Masajul medical conferă o stare de bine, relaxare și ajută în abordarea completă a pacientului. Alături de kinetoterapie este foarte util și în corectarea aliniamentului postural, dar și în multe alte cazuri.

Terapie manuală în asociere cu rTMS

Aceasta reprezintă un tip de terapie de recuperare neurologică complexă, unică în România, care combină mai multe tehnici inovative cu scopul de a aborda pacientul într-o manieră holistică și eficientă.

Terapia manuașă reprezintă o forma de terapie, parte a fizioterapiei. Este o abordare individualizată ce presupune evaluarea în detaliu a musculaturii, articulațiilor și țesuturilor nervoase și mai ales a fasciei. Terapia manuală are la bază concepte specifice de biomecanică și neurofiziologie, fiind un domeniu de granița între specialități medicale precum fizioterapia/kinetoterapia, medicina manuală, ortopedia și reumatologia. Tehnici folosite în terapia manuală:

  • Tehnici de mobilizare a țesuturilor moi, inclusiv tehnici miotensive și miofasciale, cu unelte speciale.
  • Tehnici de eliberare a punctelor trigger.
  • Dynamic tape, rol în corectarea biomecanicii coloanei vertebrale sau a diferitelor articulații.

Un rol special îl au tehnicile de manipulare diafragmatică, care ajută la creșterea capacității respiratorii, cu rol secundar, dar deloc neglijabil, în diminuarea durerii cronice, scăderea anxietății și a depresiei, relaxare.

Stimularea magnetică periferică repetitivă (rPMS)

  • Stimularea magnetică este o procedură neinvazivă, nedureroasa și fără efecte secundare nedorite, de activarea a nervilor periferici.
  • Spre deosebire de stimularea electrică periferică, stimularea magnetică acționeaza direct pe structurile nervoase și este nedureroasă. Efectul resimțit este acela al unei contracții musculare sau furnicături, în funcție de protocolul de stimulare.

În practica curentă folosim mai multe protocoale de stimulare periferică, în funcție de obiectivul urmărit: se poate folosi în vederea diminuării senzației dureroase, pentru facilitarea contracției sau a relaxării musculare.

În mod normal, în timpul unei ședinte se asociază toate aceste trei tipuri de stimulare cu tehnici de terapie manuală și mișcări active, astfel încat efectul de relaxare musculară/facilitare a anumitor mișcări, să fie maxim. Scopul este acela de a reechilibra diferitele dezechilibre musculare care apar în patologiile neurologice, actionând pe întreg complexul funcțional neuro-muscular. Un rol foarte important îl au tehnicile specifice non-invazive de stimulare vagală. Nervul vag este unul dintre cei mai importanți nervi cranieni, cu rol esențial în reglarea echilibrului dintre sistemul simpatic și parasimpatic, cu efecte inclusiv asupra sistemului nervos central.

Stimularea magnetică transcraniană repetitivă (rTMS)

Acest tip de stimulare este localizat la nivelul sitemului nervos central, cu efect direct asupra neuroplasticității cerebrale. Este nedureros, non-invaziv, nu necesită anestezie și nu iradiază. Există protocoale specifice pentru diferite patologii. Cel mai frecvent, la noi în Institut se utilizează în depresie sau anxietate, în asociere cu terapia cognitiv-comportamentală; în migrenă în asociere cu terapia manuală și rPMS; în anumite cazuri în tinitus, durere cronicî sau pareze, de asemenea în asociere cu terapia manuală și rPMS.

Patologii pe care le abordam:

  • Durerei cronice – disfuncția articulației temporo-mandibulare, dureri faciale atipice, nevralgie de trigemen, migrene, cervicalgii, toracalgii, lombalgii
  • Tinnitus
  • Pareze faciale periferice sau centrale
  • Pareze în urma accidentelor vasculare cerebrale sau a traumatismelor cranio-cerebrale
  • Probleme în limitarea anumitor mișcări
  • Anxietate*
  • Depresie*

În urma evaluării funcționale facute de către kinetoterapeut, obiectivele și metodele planului de recuperare sunt stabilite de către acesta, fiind individualizate și bazate pe nevoile reale ale pacientului.

*Anxietatea și depresia se trateaza de către un psiholog specializat pe terapia cognitiv-comportamentală, pe care o asociază cu ședinte de rTMS pentru creșterea semnificativă a eficienței terapeutice. Pentru rezultate și mai bune, aceste ședințe se pot alterna cu ședințe de terapie manuală și rPMS efectuate de catre kinetoterapeut, în vederea relaxării musculare.

Terapia Richelli

Terapia manuală Richelli presupune alternarea tratamentelor manuale cu a celor instrumentale prin introducerea unor instrumente special concepute de către osteopatul de renume mondial Stefan Richelli, cu scopul de a ușura munca terapeutului, precum și de a accelera recuperarea pacientului. 

Această terapie se adresează kinetoterapeutilor/fizioterapeutilor care profesează în domeniul recuperarii medicale. Este format dintr-un set de instrumente care ajuta terapeutii care abordeaza/tratează tesutul miofascial.

Terapie manuala pentru cicatrici hipertrofice si cheloide (MSTR)

MSTR este o tehnică specială se adreseaza exclusiv cicatricilor, fiind una dintre cele mai neglijate dintre toate abilitățile de terapie manuală. Această terapie A fost dezvoltată de Alastair McLoughlin în anul 2011 și se adresează cicatricilor hipertrofice și cheloide.

Țesutul este abordat în funcție de mărimea cicatricii, cel mult 15 minute efective de lucru și se bazează pe o mișcare manuală pe 8 direcții cu presiuni diferite. 

Printre indicații se numără: cicatrici post-chirurgicale, cicatrici provocate de traumatisme directe, cicatrici post-arsură, cicatrici cu memorie celulară și grefe de piele.

Contraindicațiile sunt: plase chirurgicale, țesut fragil, edem, boli dermatologice active, arsura solară. 

Nu se abordează mai repede de 6-8 săptămâni post intervenție, și se poate aplica în practică și pe o cicatrice indiferent de vechimea ei.

Este o tehnica relativ nouă în Romania, foarte utilă, cu rezultate impresionante și care efectiv poate schimba viața pacientilor din toate punctele de vedere.

Bandajare neuromusculară

Bazele conceptului medical de bandajare neuromusculară au fost puse în anii 70 ai secolului trecut, principiile fiind preluate din chiropractică și kinetoterapie. Ideea subiacentă a dezvoltării acestei metode pornește de la faptul că mușchii nu sunt necesari doar pentru mișcare, ci și pentru a determina procese precum circulația sanguină, circulația limfatică și temperatura corpului.

Banda elastică permite materialului să respire și este concepută în așa fel încât să nu limiteze mișcarea. Modul de acțiune poate include stimulare musculară ducând spre îmbunătățirea circulației sangvine locale, sau stimularea structurilor pielii, musculaturii și a fasciei printr-o formă pasivă de masaj.

Tehnicile de bandajare pot fi folosite ca adjuvant în timpul procesului de reabilitare pentru a îmbunătăți recuperarea funcțională. Stimulul aferent de la nivelul capsulei, ligamentelor și axelor musculare, permite SNC-ului să construiască informații proprioceptive precise și să inducă modificări ale tonusului muscular local. Aceste rezultate pot fi utilizate pentru a ghida alegerea intervențiilor adecvate, de exemplu cele care implică tonusul muscular și practicile pentru prevenirea flexiei ca rezultat a spasticității. Unul dintre cele mai importante efecte este suprimarea durerii prin reducerea presiunii locale și îmbunătățirea circulației. Efectele obținute pot fi încadrate în următoarele categorii: ameliorarea durerii, îmbunătățirea funcției musculare prin reglarea tonusului muscular, neutralizarea congestiei circulației sanguine și drenajului limfatic, influențarea neuroreceptorilor, susținerea funcției articulare prin: stimulare neuromusculară proprioceptivă, influențarea poziției articulațiilor, influențarea direcției mișcării, creșterea stabilității, corectarea fascială și mecanică.

FNP- Facilitarea Neuromusculară Propioceptivă

FNP- Facilitarea Neuromusculară Propioceptivă este un concept creat de cercetătorii Kabat, Knott si Voss, în urmă cu 60 de ani dar cu rezultate spectaculoase inclusiv până în prezent. 

Pe cale neuromusculară, prin stimularea propioceptorilor situați la nivelul articulațiilor, tendoanelor și mușchilor, este redobândită sau îmbunătățită motricitatea pacienților.

Acest concept este utilizat intr-o gama variată de patologii de la cele neurologice, reumatologice, ortopedice chiar până la folosirea acestuia în medicina sportivă preventivă.

Terapie RGS (Rehabilitation Gaming System)

RGS clinic este o soluție VR bazată pe știință pentru reabilitarea pacienților cu AVC în clinici și spitale. RGS clinic este un dispozitiv medical de Clasa I certificat CE, cu validare clinică extinsă și numeroase publicații științifice care arată efectul său clinic asupra recuperării pacientului. RGS clinic oferă antrenament captivant, orientat spre obiective pentru reabilitarea motrică și cognitivă și optimizează recuperarea prin personalizarea terapiei prin algoritmi de inteligență artificială.
Pacientii care ar putea beneficia de neuroreabilitate cu modulul RGS sunt:
- pacienți cu deficit motor brahial (hemipareza dreapta/stânga cu FMS/ MAS cel puțin 3/5 ) sechelar AVC ischemic/hemoragic.
- pacienți cu plexopatii brahiale incomplete, indiferent de nivelul acestora (inclusiv pareza de nerv radial)
- pacienți cu tulburări de coordonare la nivelul membrelor superiorare- Boala Parkinson, ataxii progresive, scleroza multiplă.