Cardiologie
În prezent bolile cardiovasculare reprezintă cea mai importantă cauză de mortalitate și morbiditate la nivel mondial, iar bolile cerebrovasculare ocupă locul al treilea.
Interacţiunea inimă-creier, originea neurologică a bolilor cardiovasculare şi determinismul cardiovascular al unor afecțiuni neurologice (demenţă vasculară, accidente vasculare cerebrale, encefalopatie hipertensivă), conexiunile dintre structurile neuroanatomice şi neurofiziologice, pe de o parte, și structurile cardiovasculare, pe de alta, sunt studiate în cadrul unei științe de dată relativ recentă – neurocardiologia.
Investigații cardiologice
EKG
Electrocardiograma (EKG) este o investigație neinvazivă și foarte utilă pentru a diagnostica o multitudine de afecțiuni cardiace. Efectuarea EKG presupune montarea unor electrozi pe corpul pacientului, permițând inregistrarea activitații electrice a inimii. Investigația dureaza in medie 5-10 minute și poate fi repetată ori de cate ori este nevoie.
EKG de repaus nu necesită o pregatire specială iar pacientul nu trebuie să-și intrerupă medicamentația inainte de această investigație. EKG este o investigație nedureroasă și lipsită de contraindicații
Este indicat să se efectueze EKG de repaus când pacientul prezintă cel puțin unul din urmatoarele simptome: durere toracică, palpitații, dificultate in respirație, oboseală excesivă, mai ales la efort.
Holter EKG
Monitorizarea Holter EKG presupune înregistrarea electrocardiogramei timp de 24 ore sau mai mult, atunci când pacientul se află in condițiile vieții de zi cu zi și nu in condiții de cabinet sau de spital. Inregistrarea se face cu ajutorul a 6 electrozi montați pe corpul pacientului, electrozi care sunt conectați la un dispozitiv mic, prins in talie.
Indicatiile monitorizarii Holter EKG:
- Diagnosticarea și evaluarea severității aritmiilor cardiace și a tulburărilor de conducere intermitente care apar pe parcursul unei zile
- In cazul pacienților care prezintă simptome precum palpitații sau pierderi de cunoștință (sincope) pentru evidențierea modificărilor electrocardiografice care stau la baza acestor simptome
- Diagnosticarea ischemiei silențioase la pacienții cu cardiopatie ischemică care sunt asimptomatici
Monitorizarea Holter EKG nu necesită o pregătire specială a pacientului, iar pacientul nu trebuie să-și intrerupă medicamentația inainte de această investigație.
Testul TILT
Ce este testul TILT?
Testul mesei inclinate este utilizat pentru a evalua cauza leșinului inexplicabil (sincopa).
Când este necesar testul mesei înclinate?
- Avem nevoie de un test al mesei înclinate in caz de leșin recurent cand alte cauze au fost excluse. Sincopa sau leșinul pot fi cauzate de diverse probleme medicale, iar tilt tesul confirma sincopa de origine vaso-vagală (neurocardiogenă).
- De asemenea in caz de suspiciune de Epilepsie, atunci când pierderile de cunostință sunt însoțite de convulsii, tilt testul poate face diferența între o criza epileptică și o sincopa vaso-vagală însoțită de mioclonii.
Sincopa vaso-vagală este scădere a perfuziei cerebrale din cauza scăderii bruște a tensiunii arteriale, cu sau fără scăderea ritmului cardiac (bradicardie/asistola). Este cauzată de un răspuns exagerat al reflexelor care controlează vasele de sange (contractie/relaxare) precum si ritmul cardiac.
ABPM
Monitorizarea HTA in 24 h (ABPM) - reprezintă măsurarea tensiunii arteriale la intervale regulate de timp, pe o perioada predeterminată (24 h). Investigaţia oferă informații despre valorile tensiunii arteriale ale pacientului in condițiile vieții de zi cu zi şi despre împrejurările în care aceasta fluctuează.
Monitorizarea TA este recomandată pentru diagnosticarea şi evaluarea severităţii hipertensiunii. De asemenea este indicată pentru:
- Evaluarea hipertensiunii de graniță
- Evaluarea HTA oscilante
- Evaluarea eficienței tratamentului indicat
- Diagnosticarea corectă a hipertensiunii de sarcină
- Investigarea simptomatologiei ce sugerează hipotensiune
- Când există suspiciunea de HTA " de halat alb" (când există valori mari ale TA în cabinet la pacienți fără alți factori de risc cardiovascular față de valorile acesteia la domiciliul lor
Test de efort
Testul de efort. Este o investigație neinvazivă care presupune înregistrarea electrocardiogramei si măsurarea tensiunii arteriale în timp ce pacientul se deplasează pe o bandă rulantă, conform unui protocol prestabilit, care presupune creșterea gradată a intensității efortului, în funcție de condiția fizică a pacientului și de comorbiditățile asociate.
Testul de efort se oprește când este atinsă frecvența cardiacă maximă teoretică, pacientul acuză dureri în piept, dificultate în respirație sau amețeli, nu mai rezistă la creșterea efortului, chiar dacă nu au apărut modificări ECG, pe electrocardiogramă apar modificări ischemice sau aritmii susținute, tensiunea arterială crește exagerat.
Indicațiile probei de efort:
- Diagnosticul și stratificarea riscului la pacienții cu cardiopatie ischemică
- Stabilirea severității cardiopatiei ischemice atunci cand diagnosticul este stabilit
- Diagnosticul aritmiilor simptomatice și recurente induse de efort
- Urmărirea pacienților care au beneficiat de diverse metode de tratament: medicamentos, angioplastie transluminală percutană (dilatare) cu sau fără montare de stent, bypass aortocoronarian
- Evaluarea răspunsului tensional la pacienții hipertensivi care doresc sa depună eforturi importante
- Evaluarea stării de sănătate, din punct de vedere cardiologic, la sportivi, piloți, șoferi, ofițeri de poliție, militari
Contraindicațiile probei de effort:
- Afecțiuni severe cardiace sau ale altor organe: angina instabilă, infarct miocardic acut, stenoză aortică strânsă, hipertensiune arterială severă necontrolată terapeutic, anemie, infecții acute etc
- Atunci când pe electrocardiograma de repaus apar modificări care nu permit interpretarea testului (de pildă în blocul de ramură stangă)
- Când pacientul nu poate face efort (arteriopatie periferică, artroză, tulburări de mers etc).
Pregătirea pacientului pentru efectuarea testului de efort
Se recomandă pacienților să fie îmbracați lejer și să poarte o încălțăminte comodă.
Tratamentul medicamentos pentru hipertensiunea arterială sau pentru angina pectorală nu se va întrerupe înainte de probă. La recomandarea medicului, atunci când situația pacientului o permite, se va întrerupe tratamentul betablocant în dimineața probei sau tratamentul digitalic cu 5 zile înainte de probă.
Ecocardiografia
Ecografia cardiacă este o metodă de explorare a inimii prin intermediul ultrasunetelor. Este nedureroasă, neinvazivă, neiradiantă, nu necesită anestezie sau o pregătire prealabilă a pacientului și este lipsită de riscuri. Aceste avantaje au facut ca ecografia cardiaca să devină o metodă de rutină in dignosticul afecțiunilor cardiologice și în monitorizarea ulterioară a pacienților.
Există mai multe moduri de examinare ecografică: modul M, ecocardiografia bidimensională, examinarea Doppler (pulsat, spectrat si color) și Dopplerul tisular.
- Ecografia bidimensională oferă imagini în timp real asupra structurilor cardiace.
- Ecocardiografia Doppler oferă informații asupra caracteristicilor hemodinamice a fluxului sangvin in interiorul structurilor cardiace.
- Dopplerul tisular oferă informații cu privire la dinamica structurilor cardice, fiind deosebit de util in evaluarea funcțiilor diastolică și sistolică.
Toate aceste moduri sunt complementare și împreună duc la o evaluarea completă a funcției cardiace în timpul unui ciclu cardiac (sistolă +diastolă).
Având în vederere importanța performanței tehnologice, Institutul RoNeuro are in dotare un ecograf cardiovascur de o mare versatilitate si performanta diagnostica – VIVID S5 – calitati ce sunt esențiale in diagnosticarea și monitorizarea la cel mai înalt nivel a pacienților noștri.