Skip to main content

Medicina internă

Institutul RoNeuro, Cluj-Napoca, România

Medicina internă este specialitatea care se ocupă de prevenția, diagnosticul și tratamentul bolilor organelor interne (inimă, plămîni, stomac, ficat, colon, rinichi, schelet osos, articulații, sînge), a bolilor metabolice și de sistem. Este specialitatea care privește bolnavul în ansamblul lui, cu toate aparatele și sistemele interconectate, și stabilește diagnosticul de boală specifică unui anumit organ intern.

Investigații medicină internă

Holter EKG

Monitorizarea Holter EKG presupune înregistrarea electrocardiogramei timp de 24 ore sau mai mult, atunci când pacientul se află in condițiile vieții de zi cu zi și nu in condiții de cabinet sau de spital. Inregistrarea se face cu ajutorul a 6 electrozi montați pe corpul pacientului, electrozi care sunt conectați la un dispozitiv mic, prins in talie.

Indicatiile monitorizarii Holter EKG:

 • Diagnosticarea și evaluarea severității aritmiilor cardiace și a tulburărilor de conducere intermitente care apar pe parcursul unei zile
 • In cazul pacienților care prezintă simptome precum palpitații sau pierderi de cunoștință (sincope) pentru evidențierea modificărilor electrocardiografice care stau la baza acestor simptome
 • Diagnosticarea ischemiei silențioase la pacienții cu cardiopatie ischemică care sunt asimptomatici

Monitorizarea Holter EKG nu necesită o pregătire specială a pacientului, iar pacientul nu trebuie să-și intrerupă medicamentația inainte de această investigație.

ABPM

Monitorizarea HTA in 24 h (ABPM) - reprezintă măsurarea tensiunii arteriale la intervale regulate de timp, pe o perioada predeterminată (24 h). Investigaţia oferă informații despre valorile tensiunii arteriale ale pacientului in condițiile vieții de zi cu zi şi despre împrejurările în care aceasta fluctuează.

Monitorizarea TA este recomandată pentru diagnosticarea şi evaluarea severităţii hipertensiunii. De asemenea este indicată pentru:

 • Evaluarea hipertensiunii de graniță
 • Evaluarea HTA oscilante
 • Evaluarea eficienței tratamentului indicat
 • Diagnosticarea corectă a hipertensiunii de sarcină
 • Investigarea simptomatologiei ce sugerează hipotensiune
 • Când există suspiciunea de HTA " de halat alb" (când există valori mari ale TA în cabinet la pacienți fără alți factori de risc cardiovascular față de valorile acesteia la domiciliul lor)

Test de efort

Testul de efort. Este o investigație neinvazivă care presupune înregistrarea electrocardiogramei si măsurarea tensiunii arteriale în timp ce pacientul se deplasează pe o bandă rulantă, conform unui protocol prestabilit, care presupune creșterea gradată a intensității efortului, în funcție de condiția fizică a pacientului și de comorbiditățile asociate.

Testul de efort se oprește când este atinsă frecvența cardiacă maximă teoretică, pacientul acuză dureri în piept, dificultate în respirație sau amețeli, nu mai rezistă la creșterea efortului, chiar dacă nu au apărut modificări ECG, pe electrocardiogramă apar modificări ischemice sau aritmii susținute, tensiunea arterială crește exagerat.

Indicațiile probei de efort:

 • Diagnosticul și stratificarea riscului la pacienții cu cardiopatie ischemică
 • Stabilirea severității cardiopatiei ischemice atunci cand diagnosticul este stabilit
 • Diagnosticul aritmiilor simptomatice și recurente induse de efort
 • Urmărirea pacienților care au beneficiat de diverse metode de tratament: medicamentos, angioplastie transluminală percutană (dilatare) cu sau fără montare de stent, bypass aortocoronarian
 • Evaluarea răspunsului tensional la pacienții hipertensivi care doresc sa depună eforturi importante
 • Evaluarea stării de sănătate, din punct de vedere cardiologic, la sportivi, piloți, șoferi, ofițeri de poliție, militari

 

Contraindicațiile probei de effort:

 • Afecțiuni severe cardiace sau ale altor organe: angina instabilă, infarct miocardic acut, stenoză aortică strânsă, hipertensiune arterială severă necontrolată terapeutic, anemie, infecții acute etc
 • Atunci când pe electrocardiograma de repaus apar modificări care nu permit interpretarea testului (de pildă în blocul de ramură stangă)
 • Când pacientul nu poate face efort (arteriopatie periferică, artroză, tulburări de mers etc).

 

Pregătirea pacientului pentru efectuarea testului de efort

Se recomandă pacienților să fie îmbracați lejer și să poarte o încălțăminte comodă.

Tratamentul medicamentos pentru hipertensiunea arterială sau pentru angina pectorală nu se va întrerupe înainte de probă. La recomandarea medicului, atunci când situația pacientului o permite, se va întrerupe tratamentul betablocant (metoprolol - Betaloc Zok, Bloxan, Egilok, betaxolol – Lokren, bisoprolol – Concor, carvedilol – Dilatrend, Coryol, nebivolol – Nebilet, sotalol – Sotalex, Darob, Sotagamma etc), blocant de calciu (diltiazem, verapamil – Isoptin) în dimineața probei sau tratamentul digitalic (Digoxin) cu 5 zile înainte de probă.

Eco Doppler arterial de membre inf.

Eco Doppler arterial de membre sup.

Eco Doppler venos de membre inf. și sup.