Menu

NEUROLOGIE

În fiecare zi, de luni până vineri, pe baza biletului de trimitere de la medicul de familie sau medicul specialist, pacienții noștri pot beneficia de consultații gratuite, rețete compensate sau gratuite.
*Pentru mai multe detalii privind accesul la consultații decontate prin Casa de Asigurări de Sănătate, vă rugăm să contactați recepția clinicii la numarul de telefon 0374 46 22 22.

Developed in conjunction with Ext-Joom.com

INSTITUTUL RONEURO,
Centru de Cercetare si Diagnostic al Bolilor Neurologice
Str. Mircea Eliade Nr. 37, Cluj Napoca, Romania
tel: 0374 46 22 22
tel: 0374 46 11 11
tel: 0374 46 00 00
fax: 0364 10 00 33
email: receptie(at)roneuro.ro

Developed in conjunction with Ext-Joom.com

Accesati pagina dedicata regulamentului de voluntariat

AICI

Developed in conjunction with Ext-Joom.com

Pneumologie - Apnee Somn

roneuro web somnologie

Pneumologia este specialitatea care se ocupă cu depistarea, diagnosticarea, tratarea şi recuperarea bolnavilor care suferă de boli ale aparatului respirator (de la viroze respiratorii, traheobronşite, bronşite acute sau cronice, pneumonii virale sau bacteriene, tuberculoza pulmonară, bronhopneumopatia obstructiva cronică, astmul bronşic, insuficiența respiratorie, fibroza pulmonară, sarcoidoza şi boli pulmonare interstițiale până la cancerul bronhopulmonar, patologia mediastinală sau tulburările respiratorii în timpul somnului).

 

    Dintre tulburările respiratorii în timpul somnului, patologia cea mai frecventă diagnosticată şi tratată de către medicul pneumolog cu competență în somnologie este sindromul de apnee în somn de tip obstructiv.

    Prevalența sindromului de apnee în somn de tip obstructiv (SASO) la cel puţin 2% din populația feminină şi 4% la cea masculină cu vârsta de peste 40 ani, cu o creştere marcată a prevalenţei la sforăitori, alături de numeroasele comorbidități şi riscul crescut de accidente rutiere necesita o atenție deosebită atat din partea medicilor cât şi a pacienților asupra existenței metodelor de screening ale SASO, de diagnostic şi tratament, precum şi asupra nivelului de cunoştințe al patologiei şi complicațiilor acestora în rândul populației.
    Sindromul de apnee în somn de tip obstructiv este o tulburare a respirației în timpul somnului, caracterizată prin apariția repetată a unor episoade de obstrucție completă (apnee) sau partială (hipopnee) a căilor respiratorii superioare în timpul somnului, asociată cu sforăit puternic-zgomots și somnolență diurna excesivă.
    Majoritatea pacienţilor au un aspect fizic sugestiv: supraponderal sau obez, cu gâtul scurt şi gros (circumferința gâtului peste 40 cm), cu bărbia mică, adeseori fumător, somnolent pe timpul zilei în cazurile severe.
    Factorii de risc sunt: grupele de vârstă peste 40 ani, persoanele de sex masculin, obezitatea, factorii familiali, elemente anatomice craniofaciale (hipertrofie amigdaliană, macroglosie, micrognație, retrognație), precum şi alți factori cum ar fi afecțiuni endocrine (acromegalie, hipotiroidie), boli neuromusculare, reflux gastro-esofagian, consumul de alcool și sedative.
    Simptomele SASO sunt reprezentate de sforăit, apnee raportată (opriri ale respiratiei în timpul somnului raportate adesea de către partener), somnolență diurnă excesivă, nicturie, cefalee matinală, deficit de atenţie, scăderea memoriei şi a performanţei profesionale (vezi investigatii Pneumologie – Poligrafia)

Adresa noastra

maps

INSTITUTUL RONEURO,
Centru de Cercetare si Diagnostic al Bolilor Neurologice
Str. Mircea Eliade Nr. 37, Cluj Napoca, Romania
tel: 0374 46 22 22
tel: 0374 46 11 11
tel: 0374 46 00 00
fax: 0364 10 00 33
email: receptie(at)roneuro.ro

Connect

Log In or Register