Menu

NEUROLOGIE

În fiecare zi, de luni până vineri, pe baza biletului de trimitere de la medicul de familie sau medicul specialist, pacienții noștri pot beneficia de consultații gratuite, rețete compensate sau gratuite.
*Pentru mai multe detalii privind accesul la consultații decontate prin Casa de Asigurări de Sănătate, vă rugăm să contactați recepția clinicii la numarul de telefon 0374 46 22 22.

Developed in conjunction with Ext-Joom.com

INSTITUTUL RONEURO,
Centru de Cercetare si Diagnostic al Bolilor Neurologice
Str. Mircea Eliade Nr. 37, Cluj Napoca, Romania
tel: 0374 46 22 22
tel: 0374 46 11 11
tel: 0374 46 00 00
fax: 0364 10 00 33
email: receptie(at)roneuro.ro

Developed in conjunction with Ext-Joom.com

Accesati pagina dedicata regulamentului de voluntariat

AICI

Developed in conjunction with Ext-Joom.com

Servicii Pneumologie-Apnee Somn

Poligrafia cardio-respiratorie nocturnă este o metodă de diagnostic utilă în stabilirea diagnosticul de sindrom de apnee în somn de tip obstructiv atunci când suspiciunea clinică este mare. Poligraful cardio-respirator este un aparat portabil, care este montat pacientului prin intermediul unor senzori, iar pacientul poate dormi la domicliu conectat la acest aparat.
Pe parcursul nopții sunt înregistrați parametrii necesari pentru stabilirea diagnosticului:
  • fluxul aerian (înregistrat prin canula nazală)
  • saturația oxigenului în sângele arterial şi alura ventriculară (pulsoximetrie)
  • sforăitul
  • efortul toracic
  • poziția corpului în timpul somnului

    Dupa înregistrare este necesară interpretarea traseului nocturn prin validare manuală de către medic.
Alegerea variantei terapeutice în cazul sindromului de apnee în somn de tip obstructiv se realizeaza în funcție de severitatea bolii ținând cont de indicele de apnee-hipopnee, de tabloul clinic şi de prezenţa bolilor asociate, implicând în acest fel colaborarea interdisciplinară (pneumolog, ORL, cardiolog, diabetolog-nutritionist etc).
    Terapia nocturnă cu presiune pozitivă continuă (CPAP) aplicată prin intermediul interfețelor (maştilor) nazale sau oro-nazale, reprezintă tratamentul standard pentru pacienții cu SASO şi reprezintă terapia de prima linie care trebuie luată în considerare la această categorie de pacienți.
    CPAP-ul acționează ca o atelă pneumatică care previne colapsul cailor aeriene, colaps care poate fi prevenit numai în situația în care nivelul presiunii CPAP este mai mare decât presiunea care a determinat colapsul cailor aeriene. Presiunea CPAP care să mențină caile respiratorii deschise se stabileste prin titrare nocturnă în timpul poligrafiei într-o noapte următoare celei diagnostice.
    Succesul terapiei cu CPAP este influențat de interfața pacient-aparat, respectiv masca nazale sau oro-nazale care diferă ca model, mărime şi se adaptează în funcție de pacient.
    Terapiile alternative care fac referire la igiena somnului, scăderea ponderală, exercițiul fizic sau chirurgia ORL (însa nu în formele severe de SASO) nu trebuiesc neglijate şi trebuie luate în considerare pentru un tratament complex al pacientului cu sindrom de apnee în somn de tip obstructiv.'

 

Spirometria

Probele funcţionale respiratorii sunt utilizate pentru a evalua funcţia pulmonară. Testele relevă cât de mult aer pot reţine plămânii, cât de repede puteţi deplasa aer în sau din plămâni, şi capacitatea plămânilor de a transferă oxigen în şi elimina dioxidul de carbon din sânge.

Spirometria este cea mai comună probă funcţională respiratorie, non-invazivă, care măsoară volumele de aer inspiratorii, a volumelor de aer expiratorii, precum şi cât de repede poate fi expirat aerul din plămâni.

Spirometria este utilizată pentru a diagnostica o serie de boli pulmonare, cum ar fi astmul, boala pulmonară obstructivă cronică (BPOC) şi alte condiţii care afectează respiraţia. Spirometria poate fi, de asemenea, utilizată periodic pentru a verifica eficacitatea tratamentului în anumite boli pulmonare cronice.

În timpul testului pacientul va respira într-un tub flexibil care este ataşat la un spirometru, având montat un clip de nas pentru a opri fluxul de aer prin cavitatea nazală.

Connect

Log In or Register