Menu

NEUROLOGIE

În fiecare zi, de luni până vineri, pe baza biletului de trimitere de la medicul de familie sau medicul specialist, pacienții noștri pot beneficia de consultații gratuite, rețete compensate sau gratuite.
*Pentru mai multe detalii privind accesul la consultații decontate prin Casa de Asigurări de Sănătate, vă rugăm să contactați recepția clinicii la numarul de telefon 0374 46 22 22.

Developed in conjunction with Ext-Joom.com

INSTITUTUL RONEURO,
Centru de Cercetare si Diagnostic al Bolilor Neurologice
Str. Mircea Eliade Nr. 37, Cluj Napoca, Romania
tel: 0374 46 22 22
tel: 0374 46 11 11
tel: 0374 46 00 00
fax: 0364 10 00 33
email: receptie(at)roneuro.ro

Developed in conjunction with Ext-Joom.com

Accesati pagina dedicata regulamentului de voluntariat

AICI

Developed in conjunction with Ext-Joom.com

Servicii Kinetoterapie copii

 

roneuro web kinetoterapie       Kinetoterapia este o ramură a medicinei definită ca terapia prin mișcare. Această terapie este de lungă durată, trebuie aplicată cu perseverență și reprezintă o formă terapeutică individualizată, care prin exerciții fizice statice și dinamice, se poate folosi în programele profilactice, de prevenire, curative și de recuperare. Are ca scop creșterea nivelului funcțional în diverse afecțiuni.

Kinetoterapie copii
Ontogeneza motorie a omului reprezintă dezvoltarea motrică a fiecărui individ în parte. La momentul nașterii sunt pregătite deja în SNC toate programele motorii primare. Dezvoltarea neuromotorie este un proces continuu, de la concepție până la maturitate. Stadiile de dezvoltare sunt identice la toți copiii, dar momentul achizițiilor este diferit de la un copil la altul. În funcție de patologia copilului se impune o terapie de recuperare individualizată pentru fiecare pacient.

Metodele kinetologice practicate în centrul nostru sunt:
1. Terapia Vojta – ce are la bază metoda locomoției reflexe


Conform Societății Internaționale de Vojta, metoda Vojta se poate folosi cu succes într-un spectru larg de afecțiuni, de la naștere până la vârsta adultă:

 • tulburările de coordonare centrală la sugar
 • tulburări de mișcare ca urmare a paraliziilor cerebrale
 • pareze periferice (pareze de plex brahial)
 • tulburări neuromusculare (neuropatii, miastenii, miopatii)
 • tulburări de statică vertebrală (cifoze, scolize)
 • displazii de șold
 • meningomielocel și hidrocefalie


2. Metoda Bobath - care intervine acolo unde dezvoltarea secvenței sau pattern-ului de mișcare s-a întrerupt sau stagnează, prin modificari ale tonusului muscular.


3. Metoda Kabat – facilitare neuromusculara proprioceptivă: prin contracții musculare active se stimuleaza descărcări proprioceptive aferente în SNC, fapt care sporește excitarea și implicarea de unități motorii adiționale, conducând astfel la facilitarea actului motor voluntar.


4. Metoda Castillo Morales – reeducare orofacială: prin stimularea diverselor sisteme senzoriale se activează receptorii de la nivelul tegumentului, țesutului conjunctiv, muscular și articular. Este utilă în cazul copiilor cu dificultăți de supt/deglutiție, patologii congenitale cu probleme motorii ale gurii, paralizii faciale de etiologie diferită, probleme de articulare a cuvintelor.

Achiziția abilităților motorii corespunzatoare pe etape de vârstă este rezultatul direct al maturării cerebrale și se dovedeste a fi un bun predictor al evoluției copilului. Cu toate că creierul copilului este imatur, are o plasticitate ridicată, iar achiziționarea deprinderilor motrice însoțite de pattern-uri anomale poate fi prevenită. De asemenea, poate fi prevenită instalarea contracturilor și apariția diformităților, evitând astfel intervențiile chirurgicale de corectare de mai târziu.

În cadrul programului de recuperare se efectuează exerciții ce au ca scop:

 • formarea și dezvoltarea pattern-urilor motorii în sensul evoluției ontogenetice
 • creșterea stabilității în diferite posturi
 • educarea echilibrului: stimularea formării reflexelor permanente și a mecanismelor de reglare posturală
 • reglarea tonusului postural (creșterea forței musculare, decontracturare și relaxare)
 • educarea mersului
 • formarea și dezvoltarea deprinderilor motorii grosiere
 • formarea și dezvoltarea deprinderilor motorii fine
 • educarea sensibilității proprioceptive și kinestezice
 • dezvoltarea coordonării bimanuale, oculomanuale și locomotorii

Connect

Log In or Register