Pneumológiai

Institutul RoNeuro, Cluj-Napoca, România

A pneumológiai a légúti betegségekben szenvedő betegek (légúti vírusok, tracheobronchitis, akut vagy krónikus hörghurut, vírusos vagy bakteriális tüdőgyulladás, tüdőtuberkulózis, krónikus obstruktív tüdőbetegség, krónikus asztma, hörgőasztma) szenvedő betegek kimutatásával, diagnosztizálásával, kezelésével és gyógyulásával foglalkozik. légzési elégtelenség, tüdő fibrózis, szarkoidózis és intersticiális tüdőbetegség, akár bronchopulmonalis tumorig, mediasztinális patológiáig vagy légzési rendellenességekig alvás közben).

Vizsgálatok

 • Szív-légúti poligráfia

  Az éjszakai cardio-pulmonális poligráfia olyan diagnosztikai módszer, amely hasznos az obstruktív alvási apnoe szindróma diagnózisának megállapításához, ha a klinikai gyanú nagyfokú. A cardio-légzéses poligráf egy hordozható eszköz, amelyet érzékelők segítségével szerelnek fel a betegre, és a beteg otthon alhat, ehhez az eszközhöz csatlakoztatva.

   

  Éjszaka rögzítik a diagnózis megállapításához szükséges paramétereket:

  • légáramlás (az orrkanülön keresztül rögzítve)
  • oxigén szaturáció artériás vérben és pulzusszám (pulzoximetria)
  • horkolás
  • mellkasi erőfeszítés
  • testhelyzet alvás közben

  A regisztráció után az éjszakai útvonalat az orvos manuális jóváhagyásával kell értelmezni.
  Az obstruktív alvási apnoe szindróma esetén a terápiás változat kiválasztását a betegség súlyosságának függvényében kell figyelembe venni, figyelembe véve az apnea-hypopnea indexét, a klinikai képet és a kapcsolódó betegségek jelenlétét, így interdiszciplináris együttműködést vonva be (pneumológus, FOG, kardiológus, cukorbetegség-táplálkozási tanácsadó stb.).

  A nazális vagy száj-nazális interfészeken (maszkokon) alkalmazott folyamatos pozitív nyomású éjszakai terápia (CPAP) a szokásos kezelés a SASO-ban szenvedő betegek számára, és az első vonalbeli terápia, amelyet ebben a betegcsoportban figyelembe kell venni.


  A CPAP pneumatikus merevítőként működik, amely megakadályozza a légutak összeomlását. Az összeomlást csak akkor lehet megakadályozni, ha a CPAP nyomásszint magasabb, mint a légutak összeomlását okozó nyomás. A légutakat nyitva tartó CPAP nyomást éjszakai titrálással határozzuk meg a poligráfia során, egy éjjel a diagnózis után.


  A CPAP terápia eredményességét befolyásolja a beteg-eszköz interfész, illetve az orr- vagy az orr-orr-maszk, amely modellel, mérettel és a betegtől függően alkalmazkodik.


  Alternatív terápiák, amelyek alvási higiéniára, fogyásra, testmozgásra vagy műtétre utalnak. F.O.G. (de nem a SASO súlyos formáinál) nem szabad figyelmen kívül hagyni, és mérlegelni kell az obstruktív alvási apnoe szindrómás betegek komplex kezelését.

 • Spirometria

  A légúti funkcionális teszteket használják a tüdő működésének felmérésére. A tesztek azt mutatják, hogy mennyi levegőt tud tartani a tüdő, milyen gyorsan tud a levegő a tüdőbe vagy onnan kilépni, valamint a tüdő képességét arra, hogy az oxigént átadja és a szén-dioxidot eltávolítsa a vérből.


  A spirometria a leggyakoribb nem invazív funkcionális légzésteszt, amely megméri a belégzési légmennyiséget, a kilégzési légmennyiséget és azt, hogy a tüdőben a levegő mikor lép ki.


  A spirometria számos tüdőbetegség, például asztma, krónikus obstruktív tüdőbetegség (COPD) és más légzést befolyásoló állapot diagnosztizálására szolgál. A spirometria rendszeresen alkalmazható bizonyos krónikus tüdőbetegségek kezelésének hatékonyságának ellenőrzésére.


  A vizsgálat során a beteg egy rugalmas spirálcsőbe lélegzik, amelyet egy spirométerhez csatlakoztatnak, és amelyhez orrcsipesz van felszerelve, hogy megakadályozzák a légáramot az orrüregben.