Skip to main content

Kinetoterápia

RoNeuro Intézet, Kolozsvár, Románia

A kinetoterápia egy olyan terápiás forma, amelynek fő beavatkozási eszköze a fizikoterápia. Nagyon hasznos a neuromotorikus átképzésében a központi és perifériás idegrendszer károsodását követően, sikeresen befejezve a multidiszciplináris csapat tevékenységeit.


A kinetoterapeuta által elvégzett funkcionális értékelés után a helyreállítási terv céljait a beteggel egyetértésben állapítják meg.


A gyógyulási terv személyre szabott és a beteg valós igényein alapszik.
A kinetoterápiás foglalkozásokat egyénileg kell megtartani, ahol a betegnek teljes terápiás figyelmet igényel a kinetoterápia.

Vizsgálatok

 • Vojta terápia

  A Vojta terápia a reflex mozgás módszerén alapul.
  A Nemzetközi Vojta Társaság szerint a Vojta módszer széles körben alkalmazható sikeresen:

  • agybénulás okozta mozgási rendellenességek
  • perifériás paresis (brachialis plexus paresis)
  • neuromusculáris rendellenességek (neuropathiák, myasthenia, myopathiák)
  • gerinc sztatikus rendellenességek (kyphosis, scoliosis)
  • csípő dysplasia
 • Lábreflexológia

  A reflexterápia egy természetes és biztonságos terápia, amely megadja a test számára a szükséges energiát.


  Olyan technikára utal, amelyben bizonyos mértékű nyomást gyakorolnak a talp vagy a tenyér reflex területeire, a mély relaxáció állapotának megteremtése és az öngyógyító folyamatok stimulálása érdekében.

 • Craniosacralis terápia

  A craniosacralis technika egy nagyon szelíd módszer a testtel történő munkavégzésre, amelynek célja a kötőszövetben fennálló korlátozások és feszültségek megszüntetése, felszabadítva a testet, és lehetővé téve a testi folyamatok normál és természetes fejlődését, amely tényezőtől az emberi test egészsége függ.

 • Önfejlesztési tanácsadás

  A személyes fejlődés területe olyan tevékenységek felhalmozódását jelenti, amelyek javítják a tudatosságot, a tehetségfejlesztést és az emberi potenciált, javítják a személyes és szakmai élet minőségét, hozzájárulva az egyénileg vagy együttesen történő fejlődés iránt érdeklődők személyes céljainak vagy törekvéseinek eléréséhez.


  Ez a tanácsadási forma különbözik a pszichoterápia, a pszichiátria és a pszichológiai tanácsadás tevékenységétől, tekintettel az ügyfelek problémájának intenzitására és alacsony összetettségére, valamint a nem-irányultságon alapuló konkrét munkaeszközökre vagy technikákra.

 • Gyógymasszázs

  Az orvosi masszázs az orvostechnikai gyakorlatban gyakran alkalmazott egyik eljárás, kedvező eredményekkel jár patológiák széles körében, a neurológiai, ortopédiai-traumatikus sporttól kezdve.
  Gyakran előfordul, hogy egyes ízületi fájdalmak okozzák egyes izom-összehúzódásokat, és ezeket könnyen meg lehet oldani a masszázs segítségével, amely nagyon jól kombinálható nyújtással és instrumentális manuális terápiával.


  Az orvosi masszázs jólétet, pihenést és a beteg teljes megközelítését segíti. A fizioterápiával együtt nagyon hasznos a testtartás igazításának korrigálásában, de sok más esetben is.

 • Manuális terápia rMTS-el kombinálva

  Ez egy olyan komplex neurológiai gyógyulási terápia, amely Romániában egyedülálló, és amely számos innovatív technikát kombinál a beteg holisztikus és hatékony megközelítése érdekében.


  A mániás terápia a terápia egyik formája, a fizioterápia része. Ez egy individualizált megközelítés, amely magában foglalja az izmok, az ízületek és az idegszövetek, és különösen a fascia részletes értékelését. A manuális terápia a biomechanika és a neurofiziológia specifikus fogalmain alapul, és az Orvosi specialitások, mint például a fizikoterápia / kinetoterápia, a manuális gyógyászat, az ortopédia és a reumatológia határvonala. A manuális terápiában alkalmazott technikák:


  Puhaszövet-mobilizációs technikák, ideértve a myotensive és myofascial technikákat, speciális eszközökkel.


  Trigger elengedési technikák.

  Dynamic tape, szerepe a gerinc vagy a különféle ízületek biomechanikájának korrekciójában.
  Különleges szerepet játszik a diafragmatikus manipuláció technikája, amely elősegíti a légzőképesség fokozását, másodlagos, de nem elhanyagolható szerepet játszik a krónikus fájdalom csökkentésében, a szorongás és depresszió csökkentésében, valamint a relaxációban.

  Ismétlődő perifériás mágneses stimuláció (rPMS)
  A mágneses stimuláció a perifériás ideg aktiválásának nem invazív, fájdalommentes és nem kívánatos mellékhatása.

  A perifériás elektromos stimulációtól eltérően a mágneses stimuláció közvetlenül az idegszerkezetekre hat és fájdalommentes. A hatás az izmok összehúzódása vagy bizsergése, a stimulációs protokolltól függően.

  A jelenlegi gyakorlatban a perifériás stimulációs protokollokat használjuk, a kitűzött céltól függően: felhasználható a fájdalmas érzés csökkentésére, a kontrakció megkönnyítésére vagy az izmok relaxációjára.

  Általában ezekben az ülésekben mindhárom stimulációs típus kapcsolódik a manuális terápiás technikákhoz és az aktív mozgásokhoz, így az izmok relaxációjának / bizonyos mozgások megkönnyítésének a hatása maximális. A cél az idegrendszeri patológiákban előforduló különböző izom-egyensúlyhiányok egyensúlyának kiegyensúlyozása, amelyek a teljes neuromusculáris funkcionális komplexet befolyásolják. A vagális stimuláció nem invazív specifikus technikái nagyon fontos szerepet játszanak. A hüvelyideg az egyik legfontosabb agyideg, amely meghatározó szerepet játszik a szimpatikus és a paraszimpatikus rendszer közötti egyensúly szabályozásában, beleértve a központi idegrendszert is.

  Ismétlődő transzkraniális mágneses stimuláció (rTMS)
  Az ilyen típusú stimuláció a központi idegrendszerben helyezkedik el, közvetlen hatással van az agy neuroplaszticitására. Fájdalommentes, nem invazív, anesztéziát nem igényel, és nem sugárzik. Különböző protokollok vannak különféle patológiákra. Leggyakrabban az intézetben depresszió vagy szorongás esetén, kognitív-viselkedési terápiával kombinálva; migrénben manuális terápiával és rPMS-sel kombinálva; bizonyos esetekben fülzúgás, krónikus fájdalom vagy paresis, manuális terápiával és rPMS-kel kombinálva.

  • Azok a patológiák, amelyekkel foglalkozunk:
  • Krónikus fájdalom - temporo-mandibularis ízületi rendellenesség, atipikus arcfájdalom, trigeminális neuralgia, migrén, méhnyakfájás, mellkasi fájdalom, deréktáji fájdalom,
  • Fülzúgás
  • Perifériás vagy központi arcvonások
  • Ütés vagy fej sérülés eredményeként jelenik meg
   Bizonyos mozgások korlátozásának problémái
  • szorongás *
  • depresszió *

  A kinetoterapeuta által elvégzett funkcionális értékelést követően a helyreállítási terv céljait és módszereit a kinetoterapeuta határozza meg, individualizálva és a beteg valós igényeire támaszkodva.

  * A szorongást és a depressziót egy kognitív-viselkedésterápiára szakosodott pszichológus kezeli, amelyet az rTMS-szekciókkal társít a terápiás hatékonyság jelentős növelése érdekében. A még jobb eredmények elérése érdekében ezeket az eseteket felváltva lehet a kinetoterápia által végzett manuális terápiás és rPMS szekciókkal az izmok ellazításához.

 • Richelli terápia

  A Richelli manuális terápia magában foglalja a manuális és műszeres kezelések váltakozását. Ezt a terápiás módot kifejezetten a világhírű Stefan Richelli fejlesztett ki annak érdekében, hogy megkönnyítsék a terapeuta munkáját, és felgyorsítsák a beteg gyógyulását.


  Ez a terápia olyan gyógytornászoknak / gyógytornászoknak szól, akik szakemberek az orvosi gyógyulás területén. Olyan eszközkészletből áll, amely segíti a terapeutákat a myofascialis szövetek megközelítésében / kezelésében.

 • Manuális kezelés hipertrófiás és keloid hegek kezelésére (MSTR)

  Az MSTR egy speciális technika, amely kizárólag a hegekre irányul, és a manuális terápiás készségek közül az egyik leginkább elhanyagolt. Ezt a terápiát az Alastair McLoughlin fejlesztette ki 2011-ben, hipertrófiás és keloid hegek kezelésére irányul.


  A szövetet a heg nagysága, legfeljebb 15 perc hatékony munka alapján közelítik meg, és egy 8 irányú manuális mozgatáson alapszik, különféle nyomásokkal.
  A javaslatok között vannak: műtét utáni hegek, közvetlen traumák által okozott hegek, égési utáni hegek, sejtmemóriájú hegek és bőrátültetések.


  Az ellenjavallatok a következők: műtéti hálók, törékeny szövetek, ödéma, aktív dermatológiai betegségek, napégés.


  A beavatkozást követő 6-8 hét múlva nem közelítik meg, gyakorlatban és heggel is alkalmazhatók, életkorától függetlenül.


  Ez egy viszonylag új technika Romániában, nagyon hasznos, lenyűgöző eredményekkel és hatékonyan változtathatja meg a betegek életét minden szempontból.

 • Neuromusculáris kötözés

  A neuromusculáris kötszer orvosi koncepciójának alapját a múlt század 70-es éveiben fektették le, és az alapelveket a kiropraktikából és a kinetoterápiából vették át. Ennek a módszernek a kifejlesztése az a gondolat, hogy az izmok nem csak a mozgáshoz szükségesek, hanem a vérkeringés, a nyirokkeringés és a testhőmérséklet meghatározására is.


  Az elasztikus szalag lehetővé teszi az anyag lélegzését, és úgy van kialakítva, hogy ne korlátozza a mozgást. A hatásmód tartalmazhat izomstimulációt, amely a helyi vérkeringés javulásához vezet, vagy a bőr, az izomzat és a fascia struktúrájának stimulálását passzív masszázs formájában.


  A kötési technikák kiegészítéseként alkalmazhatók a rehabilitációs folyamat során a funkcionális helyreállítás javítása érdekében. A kapcsolódó stimulus a kapszula, a szalagok és az izomtengelyek szintjén lehetővé teszi a központi idegrendszernek, hogy pontos propriocepciós információkat gyűjtsön és indukálja a helyi izomtónus változásait. Ezek az eredmények felhasználhatók a megfelelő beavatkozások megválasztásának irányításához, például az izomtónusú beavatkozásokhoz és a görcsös görbület megakadályozására szolgáló gyakorlatokhoz. Az egyik legfontosabb hatás a fájdalomcsillapítás a helyi nyomás csökkentésével és a vérkeringés javításával. A kapott hatásokat a következő kategóriákba lehet sorolni: fájdalomcsillapítás, az izomfunkció javítása az izomtónus szabályozásával, a vérkeringés és nyirokkeringés semlegesítése, a neuroreceptorok befolyása, az ízületi funkció támogatása: a propriocepció neuromusculáris stimulálása, az ízület helyzetének befolyása, az ízület helyzetének befolyása, az ízület befolyása, fascia és mechanikus korrekció.

 • PNF - Proprioceptív neuromusculáris elősegítés

  Az FNP - a proprioceptív neuromusculáris megkönnyítés egy olyan koncepció, amelyet Kabat, Knott és Voss kutatók hoztak létre 60 évvel ezelőtt, de látványos eredményekkel a mai npig.


  Neuromusculárisan, az ízületekben, az ínakban és az izmokban található proprioceptorok stimulálásával helyreáll vagy javul a betegek mobilitása.
  Ezt a fogalmat számos patológiában alkalmazzák, a neurológiai, reumatológiai, ortopédiai és a prevenciós sportgyógyászatban is.