Kardiológia

RoNeuro Intézet, Kolozsvár, Románia

Jelenleg a szív- és érrendszeri betegség a halálozás és morbiditás legfontosabb oka a világon, és az agyi érrendszeri betegségek a harmadik helyet foglalják el.
Szív-agy kölcsönhatás, a szív-érrendszeri betegségek neurológiai eredete és a neurológiai rendellenességek (érrendszeri demencia, stroke, hipertóniás encephalopathia), egyrészről a neuroanatómiai és neurofiziológiai struktúrák közötti kapcsolatok, másrészt a kardiovaszkuláris szerkezetek kardiovaszkuláris meghatározása egy viszonylag új tudományban - a neurokardiológiában - tanult.

Kardiológiai vizsgálatok

 • EKG

  Az EKG egy nem invazív vizsgálat, amely nagyon sok szívbetegség diagnosztizálására használható. Az EKG elvégzése során az elektródákat a páciens testére kell helyezni, amely lehetővé teszi a szív elektromos aktivitásának rögzítését. A vizsgálat átlagosan 5-10 percig tart, és szükség esetén megismételhető.

  A nyugalmi EKG nem igényel speciális előkészítést és a betegnek nem kell abbahagynia gyógyszeres kezelését a vizsgálat előtt. Az EKG fájdalommentes, ellenjavallakotól mentes vizsgálat.

  A nyugalmi EKG akkor ajánlott, ha a betegnek a következő tünetek közül legalább egy van: mellkasi fájdalom, palpitáció, légzési nehézség, túlzott fáradtság, különösen erőfeszítés során.

 • Holter EKG

  A Holter EKG-monitorizálás magában foglalja az elektrokardiogram rögzítését legalább 24 órán keresztül, amikor a beteg rendes életkörülmények között van, nem pedig rendelő vagy kórházi körülmények között. A rögzítést 6, a beteg testére szerelt elektróda segítségével végezzük, és egy olyan eszközhöz csatlakoztatott elektródokat, ami a derékrészen van rögzítve.


  Holter EKG monitorizálásra vonatkozó javaslatok:

  • A nap folyamán fellépő szívritmuszavarok és időszakos vezetési rendellenességek diagnosztizálása és súlyossága
  • Olyan betegek esetében, akiknek olyan tünetei vannak, mint szívdobogás vagy eszméletvesztés (syncope) az e tünetek alapjául szolgáló elektrokardiográfiai változások kiemelése érdekében
  • A csendes ischaemia diagnosztizálása tünetmentes tünetekkel rendelkező ischaemiás szívbetegségben szenvedő betegekbe

  A Holter EKG monitorizálás nem igényli a beteg speciális előkészítését, és a vizsgálatok előtt a betegnek nem szabad abbahagynia a gyógyszeres kezelést.

 • ABPM

  24 órás HTA-monitorizálás (ABPM) - a vérnyomás mérését jelenti egy rendszeres időközönként, egy előre meghatározott ideig (24 óra). A vizsgálatok információkat nyújtanak a beteg vérnyomásértékeiről a napi életkörülményekről és azok ingadozásának körülményeiről.

  A magas vérnyomás diagnosztizálásához és értékeléséhez az RR monitorizálása javasolt. Ez a következőkre is vonatkozik:

  • A határvonalas magas vérnyomás értékelése
  • Az oszcilláló magas vérnyomás értékelése
  • A jelzett kezelés hatékonyságának értékelése
  • A terhességi hipertónia helyes diagnosztizálása
  • A magas vérnyomás utaló tünetek vizsgálata
  • Ha gyanúja van a HTA "fehér köpenyről" (amikor az RR más értékei olyan betegeknél láthatók, akiknél más kardiovaszkuláris kockázati tényező nincs, összehasonlítva az otthoni értékekkel)
 • Erőfeszítés-teszt

  Az erőfeszítés teszt. Ez egy nem invazív vizsgálat, amely magában foglalja az elektrokardiogram felvételét és a vérnyomás mérését, miközben a beteg előre meghatározott protokoll szerint fut fut egy futópadon, ami egy erőfeszítés intenzitásának fokozatos növekedését vonja maga után, a beteg fizikai állapotától és a kapcsolódó betegségektől függően.

  Az erőfeszítés-teszt akkor áll le, ha eléri az elméleti maximális pulzusszámot, a beteg mellkasi fájdalmat, légzési nehézséget vagy szédülést tapasztal, nem bírja tovább az erőfeszítést, még akkor sem, ha nem történt EKG, az elektrokardiogramon változások vagy tartós aritmiák jelennek meg, túlzott a vérnyomás növekedés.


  Az erőfeszítés-tesztre vonatkozó javaslatok:

  • Diagnózis és kockázati rétegzés ischaemiás szívbetegségben szenvedő betegek esetén
  • Az ischaemiás szívbetegség súlyosságának meghatározása a diagnózis felállításakor
  • A stressz által kiváltott tüneti és visszatérő aritmiák diagnosztizálása
  • Különféle kezelési módszereket igénybe vevő betegek nyomon követése: gyógyszer, perkután transzluminális angioplasztika (dilatáció) stent beillesztéssel vagy anélkül, aortokoronary bypass
  • A stresszválasz értékelése hipertóniás betegeknél, akik jelentős erőfeszítéseket akarnak tenni
  • Sportolók, pilóták, gépkocsivezetők, rendőrök, katonaság egészségi állapotának kardiológiai értékelése


  Az erőfeszítés-teszt ellenjavaslatai:

  • Súlyos szív- vagy más szervi rendellenességek: instabil angina, akut miokardiális infarktus, szoros aorta stenosis, kezeléssel nem kontrollált súlyos magas vérnyomás, anaemia, akut fertőzések stb.
  • Ha olyan változások történnek a nyugalmi elektrokardiogramban, amelyek nem teszik lehetővé a teszt értelmezését (például a bal oldali elágazó blokkban)
  • Ha a beteg nem képes megváltoztatni (perifériás arteriopathia, osteoarthritis, járási rendellenességek stb.).
   A beteg felkészítése az erőfeszítés-teszt elvégzésére
   A betegnek javasoljuk, hogy legyen könnyen öltözve, és viseljen kényelmes cipőt.
   A magas vérnyomás vagy angina pectoris gyógyszeres kezelését a vizsgálat előtt nem szabad abbahagyni. Az orvos ajánlása alapján, amikor a beteg helyzete lehetővé teszi, a béta-blokkoló kezelést a teszt reggelén vagy a digitális kezelést a teszt előtt 5 nappal abba kell hagyni.
 • Szívultrahang

  A szív ultrahang egy módszer a szív ultrahang segítségével történő vizsgálatára. Fájdalommentes, nem invazív, nem sugárzó, nem igényel érzéstelenítést vagy a beteg előzetes előkészítését, és kockázatmentes. Ezek az előnyök teszik a szív ultrahangját rutin módszerré a kardiológiai rendellenességek diagnosztizálásában és a betegek ezt követő monetarizálásában.

  Az ultrahangvizsgálatnak több módja van: M mód, kétdimenziós Szívultrahang, Doppler vizsgálat (impulzusos, spektrális és színes) és szöveti Doppler.
  A kétdimenziós ultrahang valós idejű képeket nyújt a szívszerkezetekről.
  A Szívultrahang Doppler információkat nyújt a véráramlás hemodinamikai jellemzőiről a szívszerkezetekben.

  A szöveti doppler információkat nyújt a szívszerkezetek dinamikájáról, különösen hasznos a diasztolés és a szisztolés funkciók értékelésében.
  Ezek az üzemmódok kiegészítik egymást és együttesen a szívműködés teljes értékeléséhez vezetnek a szívciklus során (szisztolé + diasztolé).

  Figyelembe véve a technológiai teljesítmény fontosságát, a RoNeuro Intézet kardiovaszkuláris ultrahanggal rendelkezik, amelynek sokoldalú és diagnosztikai teljesítménye - VIVID S5 - olyan tulajdonságokkal rendelkezik, amelyek nélkülözhetetlenek a betegek legmagasabb szintű diagnosztizálásában és monetarizálásában.