Skip to main content

Endokrinológia

RoNeuro Intézet, Kolozsvár, Románia

Az endokrinológia az endokrin rendszer megbetegedéseinek diagnosztizálásával és kezelésével foglalkozik: pajzsmirigy rendellenességek, hipofízis, mellékvese, ivarszervek és a kalcium anyagcseréjének rendellenességeit (osteoporosis, osteomalacia).

Az endokrin patológia összetett, és a diagnózis speciális analíziseket igényel (hormondózisok, képalkotó vizsgálatok).


A hormonális rendellenességek változásokat okoznak más eszközökben és rendszerekben (ideg-, szív- és érrendszeri, csontok, izmok), és a közepes vagy magas súlyosság megelőzése érdekében elengedhetetlen a korai diagnosztizálás.

Endokrinológiai vizsgálatok

  • Pajzsmirigy ultrahang

    A pajzsmirigy ultrahang a pajzsmirigy szerkezetének ultrahangvizsgálata. Fájdalommentes, nem invazív, nem sugárzó, nem igényel érzéstelenítést vagy előzetes betegkészítést, és kockázatmentes.

    A pajzsmirigy ultrahang vizsgálatával meg lehet határozni a pajzsmirigy parenchyma méretét, szerkezetét és vascularizációját, és ezen a szinten lokalizált léziók (csomópontok, ciszták) vagy diffúz változások azonosíthatók. Pajzsmirigycsomók jelenléte esetén meg lehet különböztetni a jóindulatú csomókat és azokat, amelyek biopsziával további expozíciót igényelnek. Ezenkívül figyelemmel kísérheti a csomók fejlődését: megváltoztathatja a számot, a méretet vagy a szerkezetet. A pajzsmirigy ultrahang lehetővé teszi a nyak területén a kórosan megnagyobbodott nyirokcsomók kimutatását is.