• Home
  • Blog
  • Traumatismele cranio-cerebrale

Traumatismele cranio-cerebrale

Cei mai mulți dintre noi au suferit, cel puțin o dată, o lovitură la cap. Adesea, ne accidentăm în cursul activităților obișnuite și nu neapărat datorită unui sport de performanță sau a unui comportament riscant. Traumatismele cerebrale reprezintă o cauză majoră de dizabilitate și principala cauză de mortalitate în rândul tinerilor. La nivel mondial, aproximativ 10 milioane de oameni suferă anual un traumatism cranian. Organizația Mondială a Sănătății preconizează că până în anul 2020, accidentele rutiere (principala cauză a traumatismelor cerebrale) vor fi pe locul III la nivel global după bolile cardiovasculare și depresie.

Traumatismele cerebrale reprezintă o patologie complexă care ridică numeroase probleme, atât în faza acută, dar mai ales în cea de recuperare. Dacă în cazul traumatismelor severe situația e clară - simptomele sunt suficient de zgomotoase încât să determine pacienții să se prezinte într-un serviciu de Urgențe, în cazul traumatismelor minore sau moderate, lucrurile nu mai sunt întotdeauna atât de evidente.

Cele mai multe traumatisme cranio-cerebrale sunt minore și nu necesită intervenție medicală. Însă, în cazul în care prezentați unul dintre următoarele simptome, este necesar să vă prezentați de urgență la medic: fractură a craniului, hemoragie de la nivelul nasului, gurii sau urechilor, sângerare masivă la nivelul zonei lovite, pierderea stării de conștiență, durere puternică de cap asociată cu amețeală, somnolență sau greață cu vărsături, paralizie, probleme de coordonare, de vorbire sau de vedere. În primele ore sau zile de la producerea unui traumatism, pot să apară simptome/semne noi, complicații neprevăzute, iar starea pacientului se poate agrava brusc, evoluând în unele cazuri până la moarte subită. Medicul urgentist împreună cu neurologul și neurochirurgul pot aprecia dacă sunt necesare investigații suplimentare, dacă pacientul necesită supraveghere medicală în spital sau poate chiar o intervenție neurochirurgicală. În cazul pacienților care sunt externați la domiciliu, se recomandă ca apropiații să urmarească starea victimei timp de 24-72 de ore de la producerea traumatismului. Dacă apar modificări în starea de sănătate a pacientului, este necesar să se prezinte din nou la medic.

Pe de altă parte, pentru unii pacienți, traumatismul cranian reprezintă debutul unei boli care durează toată viața. Mulți dintre cei care au suferit un traumatism prezintă sechele, chiar și cei cu traumatisme craniene ușoare. Tulburările cognitive (atenție, memorie, limbaj, percepție), afective și comportamentale sunt cele mai frecvente și importante cu care se confruntă acești pacienți, ele având un impact deosebit și asupra familiei, dar și a societății. Aceste deficite determină o dependență socială a bolnavilor, chiar în absența unor dizabilități fizice, afectând capacitatea de muncă, relațiile familiale, activitățile zilnice.

În acest context, un management adecvat presupune existența unor echipe multidisciplinare care să evalueze complet pacienții și care să asigure un tratament individualizat de recuperare neuropsihologică. Astfel, colectivul Institutului RoNeuro, format din medici neurologi, psihologi, medici psihiatri, kinetoterapeuți și asistente medicale, oferă atenția și asistența necesară pacienților cu traumatisme cranio-cerebrale.

Pacienții pot solicita programare la unul din specialiștii din echipa medicală a Institutului RoNeuro contactând recepția la numărul de telefon 0374 46 2222, de luni până vineri între orele 08.00-20.00 și sâmbătă între 09.00-16.00. La momentul programării, pacienții pot opta și pentru consultație neurologică gratuită, decontată prin Casa Naționala de Asigurări de Sănătate.