Electroencefalografia (EEG)

Tehnicile moderne de explorare a sistemului nervos central și periferic includ metode imagistice (CT, IRM, ecografie de părți moi) și metode de electroneurofiziologie (EEG, ENMG, potențiale evocate – vizuale, auditive, motorii, somato-senzoriale). Dacă metodele imagistice oferă rezultate de tip structural despre creier, măduva spinării, plexuri și rădăcini nervoase ori nervi periferici, examinările electroneurofiziologice dau informații funcționale despre structurile nervoase investigate.

Electroencefalografia (EEG) ocupă un loc important printre tehnicile de electroneurofiziologie, furnizând date despre modul în care funcționează creierul persoanei examinate. EEG constă în înregistrarea activității bioelectrice cerebrale și poate fi utilizată atât la subiecții sănătoși, cât și la cei cu diferite maladii. EEG poate fi realizată în stare de veghe (când pacientul este treaz) ori în stare de somn, decelând aspecte normale sau patologice legate de funcționarea creierului. Cele mai cunoscute boli în care EEG și-a arătat utilitatea sunt epilepsiile, accidentele vasculare cerebrale, tumorile, traumatismele cranio-cerebrale, bolile infecțioase cerebrale (encefalite, meningo-encefalite), maladiile neurodegenerative (Alzheimer, Parkinson), afecțiunile psihiatrice (schizofrenie, tulburare afectivă bipolară, depresie, anxietate, autism, tulburări de personalitate), abuzul de substanțe halucinogene (canabis/marijuana, LSD, morfină, amfetamină).

În epilepsie, efectuarea periodică a electroencefalogramelor permite monitorizarea pacientului și adaptarea terapiei medicamentoase în funcție de evoluția crizelor epileptice și aspectul grafoelementelor observate pe traseul EEG.

Prin EEG se obține înregistrarea grafică a variației de potențial între doi electrozi plasați pe scalp; prin amplasarea mai multor electrozi, se realizează înregistrarea pe mai multe canale, în mai multe regiuni.

Electrozii folosiți sunt electrozi de culegere, creierul nu este stimulat, metoda fiind neinvazivă și nedureroasă. Durata unei înregistrări este de aproximativ 30 de minute. În scopul detectării descărcărilor epileptiforme care nu se manifestă clinic se folosesc câteva manevre de provocare/activare – hiperventilația (HV) și stimularea luminoasă intermitentă (SLI); în cursul înregistrării pacientul este rugat să respire mai rapid și mai alert timp de 3 minute (HV), iar, mai târziu, este expus la flash-uri de lumină intermitentă (SLI) cu diferite frecvențe.

La Institutul RoNeuro există posibilitatea înregistrării EEG standard (pe 21 de canale), cât și a EEG cu 32 sau 64 de canale. Medici specializați în realizarea EEG (Dr. Livia Popa, Dr. Oana Stan, Dr. Maria Balea și Dr. Alina Blesneag) asigură o interpretare de înaltă acuratețe a traseelor înregistrate.

Pacienții pot solicita programare la unul din specialiștii din echipa medicală a Institutului RoNeuro contactând recepția la numărul de telefon 0374 46 2222, de luni până vineri între orele 08.00-20.00 și sâmbătă între 09.00-16.00. La momentul programării, pacienții pot opta și pentru consultație neurologică gratuită, decontată prin Casa Naționala de Asigurări de Sănătate.