• Home
  • Blog
  • Cum recunoaștem semnele unui accident vascular cerebral?

Cum recunoaștem semnele unui accident vascular cerebral?

În timpul unui accident vascular cerebral (AVC), creierul nu mai primește volumul de sânge de care are nevoie pentru funcționarea în limite normale. Pentru fiecare minut în care țesutul nervos rămâne fără sânge se pierd 1.9 milioane de neuroni, 14 miliarde de sinapse și 12 km de fibre nervoase! De aceea, este nevoie de intervenție terapeutică cât mai rapidă pentru a reduce riscul de distrugerea țesutului nervos, a dizabilităților care vor apărea, sau chiar pentru a preveni decesul pacientului.

Începând cu anul 2019, 43 din spitale din România (36 județe și București) pot efectua tromboliza intravenoasă, un tratament care se poate administra în primele 4,5 ore de la debutul AVC ischemic, și care are rolul de a “dizolva” cheagul care a produs oprirea circulației sanguine, cu obiectivul de a restabili irigarea țesutului nervos.

Pentru a putea beneficia de acest tratament în primele 4,5 ore, este foarte important ca pacientul sau aparținătorii să recunoască semnele accidentului vascular cerebral și să cheme un echipaj de urgență (telefon 112) care va transporta pacientul în cel mai scurt timp posibil spre unitatea de urgență în care se efectuează tromboliza.

Pentru a reține mai ușor care sunt semnele AVC, pacienții sau aparținătorii pot memora acronimul “FAST” (din engleză fast = rapid):

  • Face (= față) – asimetrie facială: colțul gurii este coborât pe partea afectată, spontan sau atunci când pacientul zâmbește;
  • Arm (=membrul superior) – scăderea forței musculare în membrul superior: când pacientul ridică ambele mâini, mână din partea afectată va coborî sau nu va putea fi ridicată;
  • Speech (=vorbire) – tulburare de vorbire: pronunții dificile, sau chiar lipsa completă a capacitătii de exprimare și de înțelegere a limbajului
  • Time (= timp) – dacă cel puțin un răspuns de mai sus este da, notați ora debutului și sunați în cel mai scurt timp posibil la numărul de urgență 112!

Odată ajunși la unitatea de primiri urgențe, veți fi supuși unor teste rapide care vor indica tipul de AVC (ischemic sau hemoragic), funcție de care medicii vor putea iniția tratamentul corespunzător: tromboliza intravenoasă (în cazul AVC ischemic) sau oprirea hemoragiei (în cazul AVC hemoragic).

În cazul în care suferiți de afecțiuni care va expun unui risc crescut de AVC (HTA, diabet zaharat, trigliceride/colesterol crescute, fumător cronic, consumator de alcool cronic etc) puteți preveni apariția acestuia prin măsuri de profilaxie primară; dacă ați suferit deja un accident vascular cerebral, este foarte important să respectați măsurile de profilaxie secundară, pentru a preveni apariția unui nou AVC. Despre măsurile de profilaxie primară și secundară veți afla mai multe într-un articol ulterior de pe blogul RoNeuro.

În cadrul Institutului RoNeuro pacienții pot beneficia de pachete de investigații pentru profilaxia primară sau secundară a accidentelor vasculare cerebrale, în urma cărora, echipa de medici va identifica gradul de expunere și va recomanda măsurile de profilaxie adaptate fiecărui pacient în parte, măsuri care vor ajuta la prevenirea potentialelor accidente vasculare cerebrale viitoare.

Pacienții pot solicita programare la unul din specialiștii din echipa de neurologie a Institutului RoNeuro contactând recepția la numărul de telefon 0374 46 2222, de luni până vineri între orele 08.00-20.00 și sâmbătă între 09.00-16.00. La momentul programării, pacienții pot opta și pentru consultație neurologică gratuită, decontată prin Casa Naționala de Asigurări de Sănătate.