Cafeina și durerile de cap

Oricine poate avea dureri de cap din când în când. De asemenea, majoritatea dintre noi avem cafeina inclusă în băuturile și alimentele pe care le consumăm zilnic. V-ați întrebat vreodată dacă există vreo legatură între durerile de cap și consumul de cafeină?

Cum ajută cafeina?

Când experimentezi un episod de durere de cap, vrei cu orice preț un remediu cât mai rapid. Fie că este vorba de o durere de cap tip cefalee de tensiune, sau un episod de migrenă, cafeina poate fi de ajutor. De aceea, este inclusă în multe remedii antialgice, cafeina putând să crească eficiența acestora cu până la 40%. Uneori criza dureroasă poate fi stopată doar cu aport de cafeină.

Cafeina ajută la reducerea inflamației și acest lucru poate alina durerea. De asemenea, poate crește efectul analgezic al celor mai comune remedii: aspirina, paracetamolul sau ibuprofenul vor acționa mai rapid, mai eficient și pentru un timp mai îndelungat atunci când sunt administrate în combinație cu cafeina.

Un tip de durere de cap foarte rară, cefaleea hipnică, răspunde cel mai bine la administrarea de cafeină. Cefaleea hipnică afectează în special persoanele în vârstă, acestea fiind trezite în mijlocul nopții din cauza unor crize dureroase de cap severe. În cazul acestor pacienți, medicul neurolog poate recomanda consumul unei cești de cafea seara înainte de culcare.

Cum poate dăuna cafeina?

Deși poate părea ciudat, ceea ce face cafeina eficientă în calmarea durerilor, poate totuși uneori să le cauzeze.

Deoarece cafeina produce vasoconstricția vaselor de sânge cerebrale, când este stopat brusc consumul se va produce dilatația acestora, iar acest lucru cauzează criza dureroasă.

În esență, se produce un fenomen de sevraj: organismul este obișnuit cu un aport zilnic de cafeină, iar când acest aport este întrerupt, apare sevrajul, unul dintre simptome fiind chiar durerea de cap. Acest lucru se poate întampla când consumam regulat cafea, chiar și atunci când bem o ceașca cât de mică de cafea zilnic.

Ce putem face?

Trebuie să fim conștienți asupra modului în care cafeina ne afectează, și să fim atenți cât de multă cafeină consumăm zilnic. Dacă manifestați crize dureroase frecvent, puteți încerca să reduceți doza zilnică de cafeină sau chiar să o eliminați complet. Este foarte important ca aceasta să fie facută gradual: de exemplu, dacă consumați două cești de cafea dimineața, reduceți la o ceașcă pentru o perioada de timp, înainte de a renunța complet. Dacă întrerupeți brusc, poate trece mai bine de o săptămâna până când simptomele de sevraj să dispară, inclusiv durerea de cap.

Urmăriți când apar durerile de cap și care sunt factorii care alină, sau, din contra, amplifică durerea. Respectați orele de somn (7-8 ore de somn pe noapte) și hidratați-vă corespunzator (2 litri de apă pe zi). De asemenea, exercițiile fizice regulate și respectarea orarului meselor sunt foarte importante. Încercați să controlați stresul. Uneori durerile de cap pot fi combătute sau prevenite prin tehnici de relaxare, meditație sau masaj, în locul utilizării medicamentelor sau cafeinei.

În cadrul Institutului RoNeuro, echipa de medici specialisti neurologi, utilizând investigații specifice, va identifica tipul de cefalee și vor recomanda strategia de tratament corespunzătoare, inclusiv metode de tratament alternative, cum ar fi stimularea magnetică transcraniană și periferică repetitivă, masaje specifice, acupunctură, consiliere psihologică și psihoterapie, tehnici de relaxare etc.

Pacienții pot solicita programare la unul din specialiștii din echipa de neurologie a Institutului RoNeuro contactând recepția la numărul de telefon 0374 46 2222, de luni până vineri între orele 08.00-20.00 și sâmbătă între 09.00-16.00. La momentul programării, pacienții pot opta și pentru consultație neurologică gratuită, decontată prin Casa Naționala de Asigurări de Sănătate.