• Home
 • Blog
 • Posturografia computerizată

Posturografia computerizată

Echilibrul este expresia funcțională a interacțiunii mai multor sisteme, prin informația oferită despre deficitul funcțional global, posturografia computerizată este o evaluare complementară investigațiilor tradiționale (ex. examen clinic, RMN) care se focalizează pe regiuni anatomice individuale.

Posturografia computerizată este un instrument diagnostic obiectiv al tulburărilor de echilibru evidente în ortostatism (în picioare).

În cazul pacienților vârstnici există cauze multiple ale tulburării de echilibru, iar evaluarea clasică poate fi neconcludentă. În acest caz, posturografia computerizată reduce ambiguitatea, oferind informații importante cu privire la sursa tulburării de echilibru:

 • Deficit proprioceptiv: Patologia coloanei vertebrale, boli musculare, tulburări ale sensibilității periferice: diabet zaharat sau deficit de vitamina B12;
 • Deficit vizual (pacienți ce se bazează aproape exclusiv pe analizatorul vizual pentru menținerea posturii);
 • Deficit al aparatului vestibular (tulburări vestibulare centrale);
 • Evidențiază deficitul de integrare centrală al celor 3 analizatori.

Evaluarea pacienților cu tulburări de echilibru ar trebui să includă pe lângă abordarea convențională și această testare cantitativă.

Există 2 protocoale de evaluare posturografică:

 • Sensory Organisation Test (SOT): evaluează cât de bine utilizează pacientul informația primită de la sistemele vestibular, vizual și proprioceptiv în scopul menținerii echilibrului;
 • Riscul de cădere (Faller Assessment): Evaluează riscul de cădere la pacienții cu tulburări de echilibru, indiferent de cauză (cu excepția lipotimiilor, sincopelor, care nu sunt tulburări de echilibru) și e compus din 2 teste:
  • Motor Control Test care evaluează eficiența răspunsului reflex automat la mișcări bruște înainte și înapoi ale suprafeței de sprijin (mimează mersul pe plan înclinat, urcatul, coborâtul treptelor);
  • Adaptation Test: constă în mișcarea lină înainte și înapoi a suprafeței de sprijin (mimează suprafețele neregulate).

Utilitatea posturografiei

Posturografia computerizată este utilă în evaluarea tuturor pacienților cu tulburări de echilibru. Aceasta aduce informații suplimentare evaluării vestibulare periferice și permite evaluarea evoluției pacienților cu afectarea bilaterală a urechii interne (a celor ce pot menține ortostatismul. Împreună cu administrarea de zgomot (în căști) poate fi utilizată pentru evaluarea pacienților suspecți de fistulă labirintică

Este o modalitate eficientă din punct de vedere al costului pentru evaluarea pacienților ce acuză amețeală și poate fi folosită ca și instrument medico-legal deoarece detectează simulanții și pacienții ce își exagerează balansul (de exemplu rezultate slabe la evaluarea martor și rezultate bune la testele cu grad înalt de dificultate). De asemenea este un instrument util in diagnosticul vertijului postural fobic (rezultatele testării sunt similare cu ale simulanților).

Posturografia computerizată poate fi utilizată ca și evaluare complementara investigațiilor standard în diagnosticul tulburărilor funcției cerebelului, neuropatiilor periferice și pentru evaluarea pacienților cu afecțiuni neurologice in care există afectarea posturii și echilibrului.

Indicațiile posturografiei

În cadrul Institultul RoNeuro posturografia computerizată se efectuează în Serviciul ORL – Neuro- Otologie de către Dr. Alina Nagy și e folosită atât in scop diagnostic, cât și terapeutic.

Reabilitarea vestibulară asistată posturografic (pacientul învață să compenseze deficitul) este superioară exercițiilor de reabilitare efectuate la domiciliu și este indicată în următoarele situații: sindroame vestibulare periferice cu tulburări de echilibru în afara crizelor vestibulare (recuperarea post neuronită vestibulară, sindroame vestibulare distructive de origine vasculară); Sindroame vestibulare de tip central; după traumatisme cu afectarea stâncii temporalului; după intervenții chirurgicale cu lezarea labirintului, nervului vestibular; ameliorarea controlului postural în bolile sistemului osteo-articular, diabet zaharat cu tulburări de sensibilitate periferică.

Posturografia computerizată este insensibilă la tulburările vestibulare periferice (ex. vertij pozițional benign, B Meniere) având rezultate fals pozitive la pacienți cu funcție vestibulară normală testată prin alte metode (ex. proba calorică, potențiale evocate vestibulare) și rezultate fals negative la pacienți cunoscuți cu tulburări vestibulare periferice (ex. Boala Meniere, neuronită vestibulară). Posturografia computerizată nu se efectuează la pacienții de nu pot menține ortostatismul fără sprijin cel puțin 10 minute și nu are indicație diagnostică la pacienții cunoscuți cu o boală a urechii interne (ex. Boala Meniere).